26 Ekim 2009 Pazartesi

Trackmaker Ascii Map File Yapısı

El Gpslerinin yaygınlaşmasını sebbiyet veren markalardan birisi de Magellan. Artık teknolojiyle iç içe olduğumuzdan dolayı ister istemez bazı şeylerin kolaylaşmasını istiyoruz. Bunlardan birisi de el gpslerimize veri transferi.

Gps Trackmaker isimli bir program bunu piyasada dolanan bilimum gpsler için tek çatı altında toplama özelliği olan bir yazılım. Ancak bu yazılıma veri aktarımı ise tam bir muamma. Zira Türkiyede kullanılan dosya formatları vs. gibi sıkıntılardan ötürü bazen kendi çözümümüzü kendimiz üretmek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden bu yazıda ascii formatındaki bir koordinat dosyasını nasıl trackmaker ile bütünleştirebiliriz o konuda ipucu vereceğim.
Malum ascii dosyalarımız Nokta No SağaDeğer(Y) YukarıDeğer(X) Yükseklik(Z) şeklinde oluşuyor. Bunu Trackmakerın anlatacağı forma sokmak için aşağıdaki bir Trackmaker Map dosyasına not defteri ile göz atalım




 Gördüğünüz üzere öncelikli olarak Datum bilgileri dosyamızın başında geliyor [Sarı Renk]. Ardından farkedeceksiniz ki bir UTM ifadesi var. O da birazdan gelecek olan koordinat geğerlerinin UTM projeksiyonunda olduğunu bildiriyor. Ardından nokta (waypoint) numarası [Kırmızı Renk], Dilim Numarası [Mor Renk], Koordinat Bilgileri[Yeşil Renk], Tarih Saat bilgileri [Mavi Renk]. Diğer renklendirmediğim kısımlarda deniz seviyesinden olan yükseklik, ortalama jeoid ondülasyonu vs.. gibi bilgiler mevcut. Bu tip bilgilerin aktarımı çok da gerekli olmadığı için renklendirmedim.

Yukarda anlatıldığı üzere Trackmaker'dan dosya alırken yada ona dosya gönderirken yukarıdaki dosya standardını izleyebilirsiniz. Aranızdan şunu soranlar olabilir "Yahu NCN dosyasını bu dosyaya çeviren bir program yok mu ? Niye bizi uğraştırıyorsun varsa ver işte..." Kusura Bakmayın. Bu kadar "Armut piş ağzıma düş"çülüğe gerek yok değil mi ? < :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder